Geniet van de feestdagen in alle veiligheidTips voor een veilige terugrit

Wie aan de feestdagen denkt, denkt aan cadeautjes, aan warmte en gezelligheid, aan lekker eten en … lekker drinken! Een lekker glas hoort er tijdens eindejaar voor heel wat mensen ontegensprekelijk bij. Maar wie het veilig wil houden, denkt vooraf al eens na over een aangepaste terugrit. Deze tips zetten je alvast veilig op weg.

Maar eerst enkele cijfers. Want chauffeurs die met een glaasje te veel achter het stuur kruipen, zorgen jaarlijks voor honderden dodelijke slachtoffers op de Europese wegen. Met 54 doden per miljoen inwoners in 2018 is België aan een positieve inhaalbeweging bezig wat verkeersveiligheid betreft, maar zit het nog steeds boven het EU-gemiddelde van 49. In Nederland ligt het gemiddelde nog een pak lager, op 31. Meer info over deze cijfers vind je hier.

Veilige feestdagen

Rijden zonder (ongev)alcohol

In België ligt de wettelijke limiet op 0,5 promille alcohol in het bloed. Dat cijfer is heus niet overdreven, als je weet dat een bestuurder met 0,8 promille maar liefst 2,5 keer meer kans heeft op een ongeval. Bij 1,5 promille is dat zelfs 22 keer hoger. Die limiet van 0,5 promille komt gemiddeld overeen met één glas alcohol voor vrouwen en twee glazen voor mannen, al spelen gewicht, leeftijd en metabolisme hierin een grote rol. Dan ben je misschien nog niet dronken, maar je bent wel met zekerheid minder alert en dus minder veilig. Gelukkig zijn er voldoende andere manieren om snel en veilig weer thuis te geraken na een avondje uit.

Zet een alternatief koud

Ook wie van de alcoholische drankjes afblijft, heeft anno 2019 een waaier aan mogelijkheden om een lekker glas te drinken. Frisdrank of een watertje? Nee hoor, het aanbod gaat veel verder dan deze usual suspects. De voorbije jaren heeft zowat elk groot biermerk een 0,0 % variant op de kaart gezet, maar ook kleinere, onafhankelijke brouwerijen ontdekken het potentieel van alcoholvrije bieren. En alcoholvrije mocktails staan tegenwoordig stevig hun mannetje tussen de klassieke cocktails. 

Kies een BOB

Wie is BOB? Bepaal voor je vertrekt duidelijk wie er nuchter blijft en dus de terugrit voor zijn of haar rekening neemt. Zo vermijd je discussies, maar vooral: zo ben je zeker dat er minstens één persoon in staat is om iedereen veilig en wel naar huis te brengen.

Toch een glaasje op? Laat je rijden

Heb je toch iets te veel op om nog veilig achter het stuur te kruipen? Hou je autosleutels dan gewoon op zak en laat iemand anders rijden. Een taxi-, tram- of buschauffeur bijvoorbeeld! Het openbaar vervoer is en blijft een prima alternatief voor je wagen. Bovendien worden tijdens de eindejaarsperiode vaak extra lijnen ingelegd, om feestvierders tot in de late uurtjes op te pikken. Een echte klassieker op oudejaarsavond, zijn de Responsible Young Drivers, die je veilig thuisbrengen in je eigen wagen.