Met deze 8 tips laat jij je werknemers zuinig rijden

Zijn jouw werknemers continue op de weg met hun bestelwagen? Dan krijg je wellicht te kampen met hoge brandstofkosten. Toch kan je die onkosten drukken door je personeel zuiniger te laten rijden. We geven hen graag onderstaande technieken mee.


Rij niet te snel

Regel nummer één: hoe sneller je rijdt, hoe zwaarder de brandstofkosten doorwegen. Op de autostrade verbruik je ongeveer 25 procent meer als je 130 km/u rijdt in plaats van 100 km/u. Plus, je werknemers kunnen snelheidsboetes vermijden door trager te rijden.

 

Schakel tijdig en rij niet in hoge toeren

Bij de rijschool leren ze jou om in stappen van 20 km/u te schakelen. Bijvoorbeeld: tussen 20 en 40 km/u rij je in tweede versnelling, van 40 tot 60 km/u in derde en van 60 tot 80 km/u in vierde.

Deze manier van schakelen is echter niet de meest zuinige. Probeer daarom zo snel mogelijk te schakelen, bij voorkeur rond plusminus 1500 toeren. Zo trek je trager op, maar voor in de meeste situaties volstaat die snelheid.


Bol uit

Zie je een rood licht naderen? Laat dan het gaspedaal en de koppeling los. Zo remt de wagen af op de motor. Moderne wagens zijn zelfs voorzien met een systeem dat de brandstoftoevoer afsnijdt tijdens het uitbollen.


Leg je motor stil in files of bij wachtpunten

Moet je wachten op een passerende trein? Sta je voor een rood licht? Onthoud dan één regel: wagen stil, motor stil. Als de bestelwagen beschikt over een start-stopsysteem, gebeurt dat zelfs automatisch.


Let op de bandenspanning

Zijn je banden niet voldoende opgepompt? Dan bieden ze meer weerstand. Onderzoek toont aan dat je brandstofverbruik stijgt met 2 tot 3 procent door een foutieve bandenspanning. Controleer dus tijdig de bandenspanning van de bestelwagen.

Maak de laadruimte zo leeg mogelijk

Hoe zwaarder de laadruimte, hoe meer de bestelwagen verbruikt. Vermijd dus dat je onnodige zaken vervoert. Neem enkel mee wat je nodig hebt voor het geplande karwei.
 

Hou afstand en doe geen onnodige manoeuvres

Als je afstand houdt ten opzichte van de wagen voor jou, moet je minder remmen en weer optrekken. Verander ook niet onnodig van rijstrook. Ieder manoeuvre kost je brandstof. Rem bovendien nooit plots.


Kies een voordelig tankstation

Het ene tankstation is het andere niet. Let maar eens op de borden met de prijzen voor diesel of benzine. Probeer bijvoorbeeld een deal te sluiten met een kleiner merk, want zij gunnen je vaak grote kortingen.

Nadeel? Hun filialen zijn minder talrijk, dus je moet soms langer rijden om te kunnen tanken. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wat je ook doet, kies een onbemand tankstation. Dat scheelt ook al wat in de prijs.


Zorg voor een regelmatig onderhoud

Je bestelwagen hoort een regelmatig onderhoud te krijgen. Bepaalde mankementen – een defect koelsysteem of een verstopte luchtfilter – laten het brandstofverbruik mogelijk tot 5 procent stijgen. Opel Van Der Perre verzorgt graag het onderhoud van al je bestelwagens.

Bestelwagens en periodiek onderhoud

Heb je interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens Combo, Vivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.