Milieubewust op vakantie met deze tipsZo rijd je voordelig en zuinig naar je bestemming.

Hoe rijd je zuinig naar de zon?

Zuinig naar je vakantiebestemming rijden spaart je niet alleen heel wat euro’s uit, je doet er ook het milieu een plezier mee. Het loont dus zeker de moeite om na te gaan op welke manieren je de uitstoot van je wagen tot een minimum kan beperken. Wij verzamelden enkele tips waarmee je verbruik alvast een heel eind omlaag kan.

Kies voor elektrisch

Wie milieuvriendelijk rijden zegt, zegt ook: elektrisch rijden! Bij Opel zetten we stevig in op de elektrificatie van onze modellen, in het kader van het PACE!-plan. De elektrische versie van de Corsa is binnen enkele weken te reserveren en zal geleverd worden in 2020. De Grandland X Hybrid4 kan je binnenkort bestellen en kan tot 50 kilometer uitsluitend elektrisch rijden. Uit studies is gebleken dat 80 % van alle dagelijkse ritten in Duitsland korter zijn dan 50 km zijn. Deze bestuurders kunnen met de Grandland X Hybrid4 dus bijna altijd emissievrij rijden. In de nabije toekomst komt er ook onder meer een elektrische versie van de Mokka X uit. Elektrisch rijden wordt zo toegankelijker en aantrekkelijker dan ooit.

Begin bij je rijstijl

Rijd je toch op klassieke brandstof? Kijk dan in de eerste plaats naar jezelf. Je rijgedrag lichtjes aanpassen kan al een heel verschil maken, zo verbruikt je wagen heel wat minder wanneer je rijdt aan een constante snelheid. En het spreekt voor zich dat je brandstof langer meegaat wanneer je een beperkte snelheid aanhoudt. Snelheden boven de 120 km/u doen het brandstofpeil snel zakken en kan je dus best mijden. Wil je toch versnellen, schakel dan zo vlug mogelijk omhoog. Hoge toerentallen zijn echt niet nodig om een versnelling hoger te kunnen schakelen. Weer vertragen? Rem dan op de motor en blijf zo lang mogelijk in dezelfde versnelling.

Houd je ogen open

Rekening houden met het verkeer rondom jou, kan een aanzienlijke impact hebben op je verbruik. Door je bewust te zijn van de mogelijke scenario’s, vermijd je immers bruuske en onnodige manoeuvres. De gouden regel luidt: houd voldoende afstand met je voorligger en volg de verkeersstroom. Steek geen energie in het voortdurend van rijstrook veranderen. Staat het verkeer langer dan een halve minuut stil? Leg je motor dan even stil.

Om vervuilende wagens uit hun stadscentra te weren, hebben heel wat Europese landen allerlei milieuzones, vignetten en stickers in het leven geroepen. Check zeker hier even waar je een vignet nodig hebt. Bij ons in België bestaan al heel wat lage-emissiezones (LEZ) waar bepaalde voertuigen niet zijn toegelaten.

Kijk ook naar de rest van je wagen

Ook heel wat zaken die niets met je motor te maken hebben, spelen een belangrijke rol in het verbruik. De airco is een bekende energieverslinder, die je best zo weinig mogelijk inschakelt. Laat de airco vooraf even nakijken, want een slecht werkende airco is al helemaal nefast. Tijdens de zomermaanden is een frisse wagen natuurlijk ontzettend fijn, maar vooral wanneer de motor nog koud is, kan je de airco beter uit laten. En wist je dat open autoramen voor meer verbruik zorgen, tot wel 5%? Te lage spanning van je banden heeft ook een negatieve impact op je brandstofverbruik, dus laat je banden even controleren voor je naar het zuiden vertrekt.

Opgelet aan de buitenlandse pomp

Sinds oktober 2018 hebben de verschillende brandstofsoorten een Europese benaming, om je allerlei vertaalproblemen te besparen. Weet jij welke code bij jouw brandstof hoort? Hoewel de oude benaming nog vaak zal aangegeven zijn, doe je er toch goed aan om te onthouden dat benzine voortaan het Europese label E5 of E10 heeft en diesel nu B7 heet.