Zorgeloos met je Opel op wintersportMet deze tips bereik je veilig je reisdoel!

Winterblog

In de Lage Landen zijn nu eenmaal weinig skipistes voorhanden en dus stappen heel wat wintersportfanaten iedere winter in de wagen met een ondergesneeuwd skioord als bestemming. Maar zo’n rit naar de Alpen is voor je wagen een behoorlijke klus, waar je maar beter goed voorbereid aan begint. Met deze tips bereik je alvast veilig je reisdoel, daarna is het aan jou om ook de pistes heelhuids te overleven.

Sneeuw in zicht!

Een weekje wintersport is voor alle inzittenden een leuk vooruitzicht, maar voor je wagen is het niet noodzakelijk een plezierreisje. Natte en vuile wegen met ijs en misschien zelfs opspattende sneeuwresten, zorgen ervoor dat je wagen heel wat smerigheid te slikken krijgt. Het laatste dat je tijdens zo’n trip wilt meemaken, is dan dat de ruitenwisservloeistof op raakt en je geen steek meer ziet. Check dus vooraf dat je voldoende sproeivloeistof aan boord hebt!

Laat je knorrende maag niet in de kou staan

Het spreekt voor zich dat je voldoende eten en drinken meeneemt voor tijdens de rit richting de bergen. Maar houd er ook rekening mee dat je heenreis weleens langer zou kunnen duren dan gepland. Plotse sneeuwval of een bevroren wegdek kan het laatste stukje van je parcours omtoveren in een grote verkeerschaos, met lange files of zelfs gesloten bergwegen tot gevolg. Op zo’n moment wil je heus niet met een reuzehonger en -dorst opgezadeld zitten. Ook een extra warm deken of een slaapzak kan in dit soort situaties meer dan welkom zijn.

Glad? Aan de ketting!

De laatste kilometers van je reis zijn wellicht de meest onvoorspelbare. Ligt er net een vers laagje sneeuw of ijzel op de weg, neem dan geen risico’s en leg je banden aan de ketting vóór je aan de klim begint. Sneeuwkettingen bevestigen is niet zo evident, dus het loont de moeite om het thuis al eens uit te testen. Vergeet verder geen paar werkhandschoenen en een hoofdlampje mee te nemen en zorg dat je sneeuwkettingen binnen handbereik liggen – dus niet verstopt onder je zware bagage.

Alle details over deze en nog veel meer Opel Accessoires die je wintersport comfortabeler en veiliger kunnen maken, zoals een dakkoffer of skidragers, vind je hier.

Winterblog

Lokale verkeersregels: laat je niet verrassen

Tussen België en de Alpen liggen heel wat landen die er andere verkeersregels op nahouden dan de onze. Vooral bij extreme weersomstandigheden kan je nogal eens voor verrassingen komen te staan wat lokale verkeersregels betreft. We zetten hieronder de belangrijkste verschillen even op een rij.

In Frankrijk zijn winterbanden niet noodzakelijk, maar je doet er uiteraard wel goed aan om ze te gebruiken. Sneeuwkettingen kunnen verplicht zijn op bergachtige stroken. Wat in elk geval wel verplicht is bij onze zuiderburen, is een alcoholtester. Roken in de wagen als er kinderen bij zijn, is in Frankrijk verboden.

In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en ook sneeuwkettingen kunnen op sommige wegen verplicht zijn. Wat je snelheid betreft, is het aangeraden om het rustig aan te doen. Want hoewel op heel wat delen van de Autobahn geen maximumsnelheid van toepassing is, kan je aansprakelijk gesteld worden bij een ongeluk indien je sneller reed dan 130 km/u.

Tussen 1 november en 15 april zijn in Oostenrijk winterbanden overal verplicht. Ook sneeuwkettingen moet je tijdens deze periode steeds bij je hebben. De Zwitsers zijn dan weer minder streng: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen niet verplicht. Maar ook hier geldt: vanwege de mogelijke aansprakelijkheid bij ongevallen, doe je er goed aan om ze toch te gebruiken. In Zwitserland dien je trouwens 24 uur per dag met je (dag)lichten aan te rijden.

WIl je zeker zijn van een onbekommerde rit richting de bergen? Kies dan voor de uitgebreide bijstandsverzekering Opel Assistance. Meer weten? Neem contact op met je dichtstbijzijnde Opel-dealer voor meer info of een afspraak.