Winterbanden kopen: zijn ze écht nodig?


Nu het kouder wordt, leggen auto-eigenaars weer winterbanden op hun wagen. Maar zijn deze banden werkelijk veiliger dan gewone zomerwanden? In deze blog vertellen we meer over de voordelen van winterbanden.

Wat is een winterband? 

Winterbanden zijn normale autobanden, maar ze hebben een verschillend profiel en een andere samenstelling. Daardoor zijn ze beter geschikt voor koudere weersomstandigheden. 

In ons land zijn winterbanden niet verplicht, maar wel aan te raden in winterse weersomstandigheden. Als je echter in de winter naar skigebieden in Oostenrijk en Zwitserland trekt, hoor je wel winterbanden op je wagen te leggen. Anders riskeer je een fikse boete. Of de verzekering dekt mogelijk de schade niet bij een auto-ongeval.Wanneer gebruik je best winterbanden?

Je hoeft niet te wachten tot de eerste sneeuwvlokjes uit de lucht vallen. Zodra de temperatuur onder de 7 °C zakt, is het veiliger om met winterbanden te rijden. De koude, regen, sneeuw en ijzel kunnen immers verraderlijk zijn tijdens een ritje met je auto.


Voordelen winterband

Rubber van de winterband

Het zachte rubber van winterbanden is aangepast aan winterse temperaturen, omdat het materiaal ondanks de koude gewoon soepel blijft. Het rubber van een zomerband kan in de winter mogelijk ‘harder’ worden. En dat resulteert in minder grip op de weg.

Bredere diepere profielen

Je ziet het zo met het blote oog: de profielen van winterbanden zijn dieper én breder. Daardoor heb je meer grip op de weg, want ze kunnen grotere hoeveelheden water probleemloos verplaatsen. Op een besneeuwde ondergrond ben je eveneens in het voordeel.


Micro-lamellen

Lamellen liggen bij winterbanden meestal dwars op de band. Zo heb je meer grip bij het accelereren en remmen. Micro-lamellen creëren bovendien een zuigeffect, wat de stabiliteit op een glad wegdek ten goede komt.


Korte remweg

Met winterbanden kort je de remafstand opmerkelijk in. Als je met zomerbanden tegen een snelheid van 50 km/u remt op een besneeuwde ondergrond, kom je pas na 60 meter tot stilstand. Met winterbanden is dat amper 30 meter.

Kortom: dankzij een kortere remafstand loop je minder risico op een lichamelijk letsel of schade aan je wagen.


Bestelwagens en periodiek onderhoud

Heb je interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens Combo, Vivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.

 

De fiscale voordelen van een bestelwagen

 

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van een bestelwagen voor je bedrijf? Twijfel niet, want je geniet immers van enkele fiscale voordelen. In deze blog geeft Opel Van Der Perre jou een handig overzicht.

Wat is een lichte vracht?

Het doel van een lichte vrachtwagen hoort het vervoer van goederen te zijn, waarbij de toegelaten massa niet meer dan 3500 kilogram mag wegen. Verder bedraagt de lengte van de laadruimte ten opzichte van de wielbasis minstens 50 procent.

Ook bestaat de laadruimte uit een vaste of duurzaam bevestigde horizontale laadvloer voor de gehele oppervlakte. Er mogen dus geen verankeringspunten voor bijkomende banken, zetels of veiligheidsgordels aanwezig zijn.

De twee types van bestelwagens

Er zijn twee types van bestelwagens die worden beschouwd als lichte vracht en vallen onder het gunstig fiscaal stelsel. We beschrijven ze hieronder, samen met enkele bijkomende specificaties bovenop de algemene voorwaarden.

Bestelwagens met enkele cabine

Als we de bestuurder niet meetellen, kunnen tot zes personen plaatsnemen in de passagiersruimte.

De afscheiding tussen de passagiersruimte en de laadruimte bestaat uit een niet-afneembare, ononderbroken wand. Die wand moet van een hard materiaal zijn en de hele breedte en hoogte van de binnenruimte beslaan.

Wat zijn de fiscale voordelen?

De autokeuring bepaalt of je bestelwagen voldoet aan de bovenstaande technische kenmerken. En of hij dus valt binnen de categorie van lichte vracht. Is dat het geval? Dan geniet je van onder meer deze fiscale voordelen:

• Lage belasting op inverkeerstelling 
• Lagere verkeersbelasting 
• Beroepskosten zijn voor 100 procent aftrekbaar 
• Recht op investeringsaftrek (als je een eenmanszaak hebt) 
• Recht op degressieve (oftewel versnelde) afschrijving 
• Bijkomende kosten bij de aankoop? Die mag je in één keer afschrijven 
• De btw is volledig aftrekbaar


Bestelwagens en periodiek onderhoud

Heb je interesse in een nieuwe bestelwagen voor je bedrijf? Bekijk dan gerust onze bestelwagens ComboVivaro of Movano. Zij bieden voldoende ruimte voor het vervoer van alle mogelijke materialen. En je bedrijf komt professioneel voor de dag.

Bovendien verzorgt Opel Van Der Perre graag het periodiek onderhoud van al je bedrijfswagens. Neem hieronder vrijblijvend en gratis contact met ons op. Of kom gewoon eens langs ons filiaal.